Gepubliceerd op: 16/11/2017

ASSEN – Je hoeft maar eén blik uit het raam van ons kantoor in Podium Zuidhaege te werpen om te zien dat de herfst nu echt begonnen is, landgoed Overcingel ligt er prachtig bij.
Dat het herfst is betekent ook dat de eerste hectische maanden van het schooljaar in volle gang zijn. De scholen zijn weer gestart met de Cultuurmenu’s, de agenda staat vol evenementen en we hebben maar liefst vier zaterdagen aan volgeboekte workshops voor de Oktobermaand Kindermaand achter de rug. Er is bijna geen tijd om even weg te dromen..

Niet alleen bij het ICO zijn het drukke tijden, ook de stad Assen kent een levendig programma de komende tijd. De feestverlichting hangt al, en daarnaast het is de bedoeling dat de binnenstad een Amerikaans tintje krijgt aangejaagd door The American Dream van het Drents Museum. Een breed en inspirerend thema, ook aansprekend voor jongeren. Waar dromen zij van? Wat kunnen de nieuwste technieken hen bieden? Onze Digital Art Factory speelt daar op in met een project gericht op virtual reality en schilderen in 3D. In 2018 zullen zij de eerste virtuele expositie met digitale dromen presenteren! Lijkt het je leuk om hier aan mee te werken? Kom dan eens langs in de DAF ruimte om kennis te maken.

Wij merken het vooral tijdens de DAF projecten, maar overal gaan de creatieve en digitale ontwikkelingen razendsnel. Iedereen, en vooral jongeren, staat tegenwoordig 24/7 met elkaar in contact door middel van sociale media. Het ICO heeft daarom voor een aantal Drentse middelbare scholen, waaronder het Dr. Nassau College in Assen, hele mooie mediawijsheid lesprogramma’s opgezet. En we gaan met behulp van het fonds voor cultuurparticipatie de komende tijd nog veel meer projecten in dit thema ontwikkelen. De focus ligt bijvoorbeeld op het omgaan met verschillende soorten online informatie, privacy op het internet en de invloed van reclames en gemanipuleerde beelden. Maar we benadrukken vooral hoe leuk werken met media is, en dat je mooie dingen kunt creëren. In deze video is te zien hoe zo’n programma mediawijsheid er ongeveer uit ziet!

Kortom, het is een goede tijd om jong te zijn in Assen. Er zijn vele activiteiten die aansluiten bij hun belevingswereld, en ook nog eens volop mogelijkheden om hun kunstzinnige en technische talenten te ontdekken. Of juist om gewoon wat te gaan maken, om maar te zien waar ze uitkomen. Daar komen vaak de mooiste dingen uit. Wij denken en dromen als ICO, samen met de andere culturele instellingen in Assen, heel graag met hen mee. Zowel in de klas, als daarbuiten!

Hanna Dons, Communicatie ICO.

Bron: Het Gezinsblad