Gepubliceerd op: 06/07/2017

Puzzelen met het Cultuurmenu

ASSEN – Het is juni, en dat betekent bij het ICO dat het tijd is om te puzzelen. We hebben het dan niet over een grote legpuzzel, dat is meer iets voor de winter, maar over het maken van de roosters van het Cultuurmenu voor het basisonderwijs. Ruim 5000 kinderen in Assen doen mee aan de projecten van het Cultuurmenu, dat van start gaat in september. Met dit basisprogramma zorgen we ervoor dat ieder kind in aanraking komt met kunst door bijvoorbeeld voorstellingen bij te wonen, een dansworkshop te volgen, te werken met beeldend kunstenaars en nog veel meer. Alle kunstdisciplines zitten verweven in dit afwisselende menu. En, zoals het hoort, kunnen scholen zélf hun menu samenstellen!

Voor komend seizoen zijn er weer een aantal nieuwe projecten ontwikkeld samen met verschillende partners. Zo is er bijvoorbeeld een Muziekmobiel gemaakt, een kleurrijk bouwwerk van K&C waar kinderen allerlei geluiden uit kunnen toveren. De Muziekmobiel komt aankomend schooljaar in heel veel kleuterklassen te staan! Samen met het Drents Museum en kunstenaars Johannes de Vries en Gejan Stol is er een lessenserie Kunstkijken bedacht. Bovenbouwleerlingen gaan tijdens de lessen filosoferen, kijken naar kunst en ze brengen een bezoekje aan de tentoonstelling ‘The American Dream’. We gooien het ook over een geheel nieuwe boeg aankomend jaar, met het programma De Muziekfabriek. Dit is een cross-over van muziek en beeldende vorming, waarbij kinderen middels een installatie leren rappen, dansen en zingen.

Voor de groepen 3 en 4 organiseren we samen met het Huus van de Taol een Metzingconcert. Martijje Lubbers zal eerst samen met de kinderen oefenen op liedjes uit haar eigen boek, Het Jaor Deur. Daarna volgt het concert, de kinderen zullen uit volle borst meezingen onder begeleiding van de live-band van Martijje. Voor de onderbouw heeft theatermaker Bert op ‘t Ende een geheel nieuw project onwikkeld, namelijk Toneelpuzzels. Spelenderwijs gaan de kinderen aan de slag met een verkleedkist, een prentenboek, een echte puzzel en natuurlijk hun eigen fantasie! De al wat langer bestaande projecten, zoals Oma’s Kastje (is.m. Garage TDI), Wat het Lieveheerstbeestje Hoorde (samen met DNK), Kreten uit het Verleden (samen Drents Archief), Fluisteringen (samen met ROS Theater) en Moviemakers staan ook aankomend jaar weer op het menu.

Het is elk jaar weer een feest om nieuwe projecten te ontwikkelen met de partijen in ons werkveld. Samen maken we er weer iets inspirerends en vernieuwends van! Voor de zomervakantie gaan we aan de slag met het inplannen van al deze lessen, concerten en voorstellingen voor de 23 scholen in Assen die meedoen aan het Cultuurmenu. Puzzelen maar!

Bron: http://www.hetgezinsblad.nl/nieuws/62086/column-cultureel-hart-assen-met-janine-elsinga/