Gepubliceerd op: 10/04/2017

Jij bent stiekem al een kunstheld

Assen 27 april, Koningsdag.

Ik loop in de stad. Het bruist. De zon schijnt en ik geniet, terwijl ik de traditionele vrijmarkt passeer, het racen op de Torenlaan, de stormbaan op de Nieuwe Huizen en natuurlijk de optredens; optredens van enthousiaste dansgroepen, muziek in de Gouverneurstuin en bands op de Markt en bij DNK.

Ik geniet van de ontspannen sfeer, maar ook – en vooral – van het plezier die de artiesten uitstralen als ze doen waar zij van houden. Neem bijvoorbeeld het meisje dat saxofoon speelt op de vrijmarkt – ze is zo trots als een pauw als één van de voorbijgangers een duit in haar koffer doet. Het meisje zat hier vorig jaar ook en ik hoor dat ze vooruit gegaan is. Ze heeft vast veel en hard geoefend.

In de Gouverneurstuin bewonder ik de winnaars van Kunstbende Drenthe. Zangeres Nicole Wairata brengt met haar prachtige, zwoele stem een emotioneel liefdeslied ten gehore. Ileen Rook draagt haar verhaal Sacrale Liefde voor. Kippenvel! Even verderop, op het Koopmansplein, verwonder ik me over de showbands. Zo strak in het ritme – daar moet vast een heleboel oefenen aan vooraf gegaan zijn! En ik kan het weten. Op achtjarige leeftijd leerde ik blokfluit spelen, en later piano. Oefenen, oefenen, oefenen. En nu nog steeds! In de muziek kan ik mijn energie kwijt. Ik geniet ervan als ik zie wat het met de mensen doet waarmee ik samenwerk of aan wie ik les geef. Muziek is een uitlaatklep en laat je alles om je heen vergeten. Prachtig!

Bij het ICO mag ik projecten begeleiden waar kinderen en jongeren ook die kans krijgen om te groeien in waar zij van houden. Elk mens, jong en oud, moet de mogelijkheid krijgen zijn talent te kunnen ontwikkelen. Kunstbende is een prachtig voorbeeld van hoe jongeren gestimuleerd worden om hun talenten te ontdekken en te ontplooien! Om nog meer jeugd een podium te bieden, schenken we dit jaar naast Kunstbende uitgebreid aandacht aan kinderen van 10-12 jaar, die nog te jong zijn voor Kunstbende, maar zichzelf wel graag willen laten zien. Dat kan tijdens de wedstrijd KUNSTHELDEN op 8 juli 2017. Wie weet kunnen we dan volgend jaar de verjaardag van onze koning vieren met optredens van onze jongste kunsthelden!

Josien van Beek Adviseur Onderwijs & Amateurkunst ICO Centrum voor Kunst & Cultuur.

Jij bent stiekem al een Kunstheld

Soms heb je opeens een idee van goud
Als kronen van koningen en koninginnen
Als het zonlich
t net voor je naar bed moet
Als schatten in grote kisten van hout

Ga met je tenen schilderen, of keihard vals zingen
Dans desnoods maar op één voet
Speel op een podium een astronaut
Sla een ritme met een kippenbout
Maak een beeldhouwwerk van jouw matras
Fotografeer de vuile was
Je hoeft niets te winnen
Want jij bent stiekem al een kunstheld

Je hoeft alleen maar te beginnen

Met dank aan Renée Luth voor het gedicht

Bron: Het Gezinsblad