Sinds 2019 werken verschillende culturele organisaties in Drenthe samen aan het project Waor is Aaldert? In het project, dat speciaal is ontwikkeld vanwege 75 jaar vrijheid in Nederland, staat de Drentse Aaldert centraal. Hij verdween tijdens de oorlog en dook aan het eind van de oorlog weer op.

Het titelverhaal Waor is Aaldert vormt samen met 12 gemeentelijke verhalen over oorlog en vrijheid de kern van het project. Bij de door kinderboekenschrijver Chris Vegter geschreven verhalen zijn schoolplaten getekend door illustrator Hans Prij. De verhalen zijn gebaseerd op echte verhalen uit heden en verleden en hebben allemaal een link met het thema vrijheid. Bij de verhalen en tekeningen zijn verwerkingsopdrachten gemaakt met bronmateriaal uit het Drents Archief.

Ook zijn er door kunstenaars workshops ontwikkeld die scholen kunnen gebruiken bij het verhaal uit hun eigen gemeente. Scholen hebben een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan dit project. Alle materialen zijn duurzaam te downloaden via: www.waorisaaldert.nl.

*Het materiaal is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de organisaties Scala, Kunst & Cultuur, Drents Archief, DNK, Bibliotheek Hoogeveen, Bibliotheek Emmen Biblionet Drenthe en het ICO.