Gepubliceerd op: 12/08/2020

Adviseur cultuuronderwijs Inger van Til was op 5 augustus te gast bij de Cultuurkeet in Paterswolde. Lees hier haar verhaal over deze bijzondere plek!

“Inger, wil je de gast van de dag zijn in de Cultuurkeet?” Nieuwsgierig als ik was, zei ik natuurlijk ja! De Cultuurkeet is een initiatief van cultuurcoaches Gea Jonker en Frits Colenbrander. In en rondom de keet gebeurt van alles voor jong en oud. De keet reist langs de mooie dorpskernen van Tynaarlo. Maar deze zomer hebben Gea en Frits samen met de jongerenwerkers een speciaal programma voor jongeren ontwikkeld rondom deze keet met plaatselijke sport- en culturele partners.

En dat was goed nieuws voor iedereen in deze gemeente, waarin ik zelf woon en werk. Jongeren zitten, net als hun ouders, vaak al maandenlang thuis. Een vakantie zit er voor velen niet in. Kunnen samenzijn met andere jongeren is voor velen de kern van het bestaan. De keet maakt het mogelijk! Samen met Gea en jongerenwerker Robin Geertsma zat ik voor de keet toen er toch al best vroeg in de ochtend drie jongens aan kwamen stuiven op een zeer authentieke brommer. En al was de graffitiworkshop nog niet eens begonnen, toch bleven ze gezellig hangen en rondjes rijden. De brommer is voor Gea een mooi onderwerp om de verbinding te leggen, want zij had een Honda 4takt schakelbrommer…en oja die kan wel erg hard. Robin gaat erbij zitten en we nemen wat te drinken. Voor mij de uitgelezen kans om te polsen hoe ze deze zomer beleven.

“Tja, we willen gewoon een plek waar we gewoon een beetje kunnen zijn met elkaar. Met niet teveel toezicht nee, dat is toch niet tof? Toen de keet in Vries stond kwam ik daar ook al, nu komen we hier gewoon heen”. Wauw. Dit zegt iets over de sfeer hier. Vrij, ontspannen, een plek waar je kan zijn. Die middag kom ik met mijn eigen, veel jongere kinderen af op een fotografieworkshop van Kitty Boon van de Kunstenaarsvereniging VTNL bij de Cultuurkeet. Ook voor onze kinderen is dit programma zeer welkom want een hele zomer thuis is best een uitdaging. De jongens zijn vertrokken, maar ik zie anderen voor in de plaats bij de graffitiworkshop.

Sommige dingen kun je niet op papier uitdrukken, die moet je meemaken. Een ding is zeker: je moet er zijn geweest om te voelen wat deze plek is en doet voor kinderen en jongeren. Verdiep je in hun wereld, leg de verbinding. Ik sta voor een samenleving waarin ruimte is voor iedereen. En de Cultuurkeet, daar gebeurt’t gewoon.