Gepubliceerd op: 16/07/2018

Afsluiting Historie met een Knipoog: Lancering route in Anno Drenthe app!

Historie met een Knipoog is het inmiddels afgeronde educatieproject voor alle scholen in de gemeente Tynaarlo (culturele gemeente 2017-2018). Centraal stonden de verhalen over het gebied, zoals Berend Botje en Het meisje van Yde, een prachtig uitgangspunt om de brug te slaan tussen vroeger en nu. Het doel was om de geschiedenis tot leven te wekken voor de kinderen, zodanig dat zij aan het denken werden gezet over de thema’s in de verhalen: verdriet, doorzettingsvermogen, hoop en toekomstperspectief. Thema’s die altijd actueel zullen blijven. Het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur was projectleider van dit project.

In totaal deden er 17 basisscholen en eén middelbare school mee aan het project, er zijn dus ongeveer 3200 leerlingen aan de slag gegaan met de geschiedenis van Tynaarlo! Er waren daarnaast heel veel Drentse partijen betrokken bij dit project: Drents Museum, Drents Archief, Huus van de Taol, Kunstenaarsvereniging VANTYNAARLO, Museum de Buitenplaats, Historische vereniging Vries en het BUOG. Ook zijn er een aantal inwoners van Tynaarlo verhalen komen vertellen in de klas. Door bezoeken te brengen aan het archief en het museum deden de leerlingen een hoop kennis en inspiratie op. Dit gingen zij verwerken tijdens Cultuurdagen op school, in workshops gegeven door kunstvakdocenten van VANTYNAARLO en het ICO.

Het project wordt afgesloten met de lancering van een Historie met een Knipoog route in de Anno Drenthe app van het Drents Archief, waarin de creaties en verhalen van de kinderen uit de groepen 7 en 8 te zien en horen zijn. Wil je deze video’s bekijken? Zorg dat je telefoon of tablet verbonden is met WiFi > Download de ‘Anno Drenthe’ app via de Appstore of Playstore > Zoek de route ‘ICO Historie met een Knipoog> Download deze route met de downloadknop > Trek je wandelschoenen aan, stap op de fiets of in de auto, zet de route aan en bekijk Tynaarlo door de ogen van de kinderen!