Gepubliceerd op: 31/10/2018

Deze herfst buigt een groep juffen en meesters zich 8 avonden lang geconcentreerd over hun gitaar. Drie akkoorden kennen, dat is al voldoende om heel veel liedjes te kunnen begeleiden in de klas. Gitaar spelen en zingen tegelijk is nog even oefenen.

Gitaardocent Marco Warta leert ze enthousiast de kneepjes van het vak. Er zijn ook leerkrachten die meezingen in het recentelijk opgerichte leerkrachtenkoor, of die teamtrainingen op het gebied van muziek volgen. Ze worden allemaal door het ICO bijgespijkerd om leuke en goede muzieklessen te kunnen geven in hun klassen.

Muziek als vak staat dus weer op de kaart! Mede dankzij Koningin Máxima, die erevoorzitter is van Méér Muziek in de Klas. Op donderdag 20 september was zij getuige van het ondertekenen van het convenant muziekonderwijs in de provincie Friesland. Er was ook een Drentse delegatie van basisschooldirecteuren, cultuurcoördinatoren en een ICO-adviseur aanwezig om de kunst af te kijken.

Komend jaar maakt de Drentse delegatie zich hard voor net zo’n ‘Méér Muziek in de Klas convenant’ voor Drenthe. We willen er zo mede voor zorgen dat het intensieve muziekprogramma van drie jaar, waar 5 basisscholen uit Assen aan mee doen, voortgezet kan worden. De basisscholen werken in het muziekprogramma intensief samen met muziekdocenten die een lespraktijk hebben in Assen. Kinderen krijgen saxofoonlessen, leren drummen, leren ukelele spelen of kunnen meedoen in het schoolorkest of in het schoolkoor.

Vrolijke noten klinken door de school en kinderen ontdekken hun talenten. Kinderen in Drenthe die een instrument spelen of houden van zingen kunnen dit jaar ook weer meedoen aan Symfonica in D op 3 november (www.symfonicaind.nl). Deze jeugdorkestendag vol muziekworkshops in Hoogeveen sluit af met een echt concert in de Tamboer. Het Keuning Jeugdorkest en kinderkoor Toontje Hoger uit Assen zijn ook van de partij. Meer muziek búíten de klas is natuurlijk net zo belangrijk!

Klik hier voor het artikel.