ICO in het Onderwijs

Als projectorganisatie ontwikkelt en organiseert het ICO cultuurprogramma’s en -projecten voor scholen en andere opdrachtgevers. In 2016 organiseerde het ICO 113 culturele programma’s en projecten per jaar met in totaal 33.984 deelnemers. Bij de ontwikkeling en uitvoering van deze programma’s en projecten werkt het ICO samen met een netwerk van kunstprofessionals.

Primair Onderwijs

Het ICO biedt advies op maat voor projecten in het Primair Onderwijs op het gebied van muziek, theater, dans, media, taal of beeldende kunst. Daarnaast kunnen scholen deelnemen aan intensievere cultuurprogramma’s die het cultuuronderwijs naar een hoger niveau tillen. Voorbeelden van deze programma’s zijn Klasse!Muziek, Cultuurmenu of Meer Muziek! Onderaan vind je meer informatie over deze programma’s en andere projecten. Vragen? Neem contact op met onze adviseurs.

Voortgezet onderwijs

Het ICO biedt advies op maat voor projecten in het Voortgezet Onderwijs op het gebied van muziek, theater, dans, media, taal of beeldende kunst. De projecten kunnen aangepast worden op de wensen en behoeften van de school. Hieronder staan een aantal voorbeelden, het geeft een mooi overzicht van wat er mogelijk is. Vragen? Neem contact op met onze adviseurs.

De Drentse stichting Compenta is speciaal voor de Rijksregeling Cultuureducatie met Kwaliteit in het leven geroepen. Het doel van de regeling is de kwaliteit van het cultuuronderwijs in het primair onderwijs te bevorderen. Het ICO geeft onder de vlag van Compenta advies rondom CMK aanvragen, en we begeleiden scholen bij de implementatie van deze plannen.

Naschoolse Activiteiten

In de binnen- en naschoolse programma’s wordt altijd de verbinding gelegd met verdere verdieping en talentontwikkeling buiten school, in de vrije tijd. Dit gebeurt door de kinderen en jongeren in contact te brengen met de netwerkdocenten en kunstprofessionals in de buurt van de school en door bijvoorbeeld presentatiemomenten, exposities en voorstellingen te organiseren.

Scholing

Ben je op zoek naar een inspirerende teambijeenkomst als start voor het werken aan een leerlijn cultuur? Heb je zin om meer theaterlessen te geven, maar weet je niet hoe? Heeft je team hulp nodig bij het gebruiken van een muziekmethode? Bij het ICO kun je terecht voor praktische teamtrainingen op gebied van Beeldende vorming, Muziek, Theater, Dans, Media (film, animatie, fotografie) en Taal. Na een training kun je meteen aan de slag in je klas! Ook met coaching on the job hebben onze kunstdocenten ervaring. Via voorbeeldlessen van de vakdocent in jouw klas ga je zelf aan het werk. Samenwerken met een professional is inspirerend! Geef aan wat je wilt leren, zodat het aansluit bij de kennis en vaardigheden die je al hebt.  Neem voor meer informatie contact op met Eva Eggens.

Netwerkdocenten

Het ICO werkt samen met een grote groep netwerkdocenten. Een deel bestaat uit de zelfstandige docenten die worden ingehuurd voor projecten in het Onderwijs en de Amateurkunst, een ander deel bestaat uit zelfstandige docenten die zelf een les- en cursuspraktijk hebben en waarmee samenwerkingsrelatie bestaat.