Gepubliceerd op: 03/12/2020

De theatervooropleiding Brandstof TDI, onderdeel van Garage TDI, maakte in het kader van de viering 75 Jaar Vrijheid het afgelopen jaar het tweeluik Verzet 2020 (10+). Het tweeluik bestaat uit de film DURF en de muziektheater videoperformance 15 Minuten. Zowel de film als de videoperformance gaan op vrijdag 11 december in Assen in première.

Online première 
Nieuwsgierig? Via het YouTube kanaal van Garage TDI kun je het tweeluik bekijken. 

Verzet 2020
Het tweeluik Verzet 2020 bestaat uit de film DURF o.l.v. regisseur Céline Hoex i.s.m. Demi Tanalepy (Digital Art Factory – ICO) en de muziektheater-videoperformance  o.l.v. theatermaakster en muzikante  Élénie Wagner. De makers namen samen met zestien jongeren van de vooropleiding het verhaal over de overval op het Huis van Bewaring (11 december 1944) onder de loep. 

11 decemberlaantje
Veel Assenaren kennen het 11 decemberlaantje wel, maar niet het verhaal erachter. Op 11 december 1944 plegen twaalf leden van de Knokploeg Noord-Drenthe een spectaculaire overval op het Huis van Bewaring in Assen.  In nog geen 15 minuten bevrijden ze 31 verzetsstrijders die door de Duitsers gevangen genomen zijn en dreigen te worden geëxecuteerd.