Gepubliceerd op: 06/05/2020

Het Bevrijdingsfestival ging dit jaar niet door (Rechten: Kim Stellingwerf/RTV Drenthe)

Geen bevrijdingsfestival dit jaar in Assen, maar daar hebben verschillende artiesten wat op gevonden. Ze hebben video’s gemaakt, zodat mensen in de huiskamer toch van ze kunnen genieten.

Acts die geprogrammeerd stonden op Welcome to the Playground (de area voor en door jongeren op het festival) treden in videovorm samen op. Vanuit huis zingen ze het liedje Home. Verder zijn er drie jongeren die een verhaal hebben geschreven en is er een dansvideo gemaakt.

Het idee hiervoor komt van het ICO, het kunstencentrum in Assen. Volgens projectleider Josien van Beek was het een kwestie van ‘gewoon doen’. “We hebben de karaokeversie gebruikt. Alle jongeren hebben het hele lied ingezongen en daar hebben we stukjes uitgeknipt. We zijn heel trots op het resultaat en op hoe de jongeren mee hebben gedaan.” Lisa Eising heeft de video ingeleid. Ze vindt het heel ‘vet’ dat het zo goed gelukt is.

Welcome to the Playground – Home (Medley)

Vrijheidsverhalen

Eva Broekman, Simone Viola en Job van Duinen maakten alle drie een video met een vrijheidsverhaal. Ze vinden het jammer dat ze niet op het podium kunnen staan. “Dat is echt heel zonde”, aldus Eva. Ze werd gevraagd om weer te komen optreden en vertelt in haar verhaal in heel korte zinnen wat vrijheid voor haar betekent. “Soms is het een gevoel, soms een kleine gebeurtenis.”

Taalvideo #1 van Welcome to the Playground – Eva Broekmann

Taalvideo #2 van Welcome to the Playground – Simone Viola

Taalvideo #3 van Welcome to the Playground – Job van Duinen

Dansvideo

Choreograaf Demi Tanalepy heeft samen met jongeren een dansvideo gemaakt. Volgens hem was het een behoorlijke uitdaging om het voor elkaar te krijgen. De deelnemers kregen een soort voorbeeldvideo zodat ze konden oefenen. Het resultaat moesten ze dan doorsturen.

Danseres Zamé Meijers vond het wel ongemakkelijk om voor de camera te dansen. Ze heeft in totaal wel vijf opnames gemaakt op het dakterras. “M’n moeder maakte de opnames en daar hebben we de beste uit gekozen.” Volgens Demi is de boodschap dat we ons vrij moeten voelen om overal te kunnen dansen.

Bron:
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/159640/Artiesten-Bevrijdingsfestival-maken-video-s-voor-thuis